Hvad er en espresso romano?
Espresso romano er en espresso med citron. I sin originale form serveres den med en skive citron, men tilberedningen kan variere. Den findes også i varianter med citronsaft, med kandiseret citron og med citronskal.
Espresso romano kan bl.a. tilberedes ved at hælde espresso over citronskal i en kop og herefter fjerne citronskallen (eller lade være). På den måde blandes smagene fra espressoen med citronen. Man kan også tilføje citronsaft til espressoen og evt. lidt sukker efter behov.
Espresso romano er særligt populær i Napoli, på Capri og på Amalfikysten. I den napolitanske by Giugliano er espresso romano signaturdrik, og lokale hævder at drikken kommer derfra. Espresso romano har derfor en helt særlig status på den egn.
Hvem der fandt på at servere kaffe med citron er dog op til debat. Et rygte siger, at espresso romano opstod under 2. Verdenskrig som en måde at sløre de dårlige smage i den billige instantkaffe, som var den eneste, italienerne havde til rådighed.